Kod većine ljudi, hormon rasta prirodno proizvodi hipofiza u mozgu. Kako samo ime kaže, hormon rasta je odgovoran za naš rast. Pored toga, on takođe doprinosi mnogim drugim važnim funkcijama u telu, kao što su:

  • rast jakih i zdravih kostiju
  • regulisanje telesnog metabolizma, posebno ravnoteže između mišićne mase i masti
  • razvijanje i održavanje telesnih organa
  • opšte blagostanje i nivo energije

Šta izaziva slab rast?

Postoji mnogo mogućih razloga zbog kojih se može činiti da dete raste sporije nego njegovi vršnjaci ili braća i sestre. Neki su potpuno bezopasni i ne utiču na zdravlje deteta. Na primer, neka deca jednostavno rastu drugačijim tempom od drugih i na kraju će ih stići kada budu starija.

Međutim, postoje drugi, ozbiljniji razlozi zbog kojih dete možda ne raste onako kako bi trebalo. Ovi razlozi mogu da variraju od loše ishrane do određenih medicinskih stanja, kao što su oboljenja bubrega ili jetre. Može se čak dogoditi da detetov organizam ne proizvodi dovoljno hormona koji je odgovoran za njegov rast.

Ilustracija poremećaja rasta koja prikazuje laboratorijsku opremu.

Humani hormon rasta (hGH) ili terapija hormonom rasta (THR) je biosintetička terapija zamene hormona. On je identičan prirodnom hormonu rasta koji proizvodi organizam. Pošto je reč o proteinu, treba ga ubrizgati kako bi funkcionisao pravilno.

Terapija hormonom rasta se obično koristi za lečenje dece koja ne rastu u okviru svog osnovnog medicinskog stanja. Takođe može da leči odrasle osobe pogođene nedostatkom hormona rasta.

Za decu kojima su potrebne injekcije hormona rasta, unapredili smo dizajn injekcija koje su doprinele lakšoj aplikaciji.  Danas su na raspolaganju injekcije brizgalice sa mnogo različitih korisnih funkcija.

Sa prvim koracima u terapiji hormonom rasta počeli smo pre 30 godina. I danas, tri decenije kasnije naše terapije poremećaja rasta i dalje koriste ljudima širom sveta.

https://www.magicfoundation.org/

Nora JJ, Nora AH, Sinha AK, Spangler RD, Lubs HA. The Ullrich-Noonan syndrome (Turner phenotype).

Am J Dis Child. 1974;127:48–55.

Nora JJ, Nora AH, Sinha AK, Spangler RD, Lubs HA. The Ullrich-Noonan syndrome (Turner phenotype). Am J Dis Child. 1974 Jan;127(1):48-55.

The source is not a scientific one, it is just counting the number of sizes https://www.overstock.com/guides/childrens-clothing-buying-guide
0, 3M, 6M, 9M, 12M, 18M, 2Y, 3Y, …