Dijabetes tip 2 je složena hronična bolest koja se javlja kada organizam ne može da napravi dovoljno insulina ili da ga efikasno koristi. Osobama koje žive sa dijabetesom tip 2 potrebna je terapija kako bi insulin i nivoi šećera u krvi bili pod kontrolom.

Insulin je hormon koji stvara pankreas koji kontroliše količinu glukoze u krvi. Premalo insulina znači da telo ne može da apsorbuje glukozu iz hrane koju jedemo. Kada se to dogodi, nivoi glukoze u krvi rastu i tokom vremena ovi povećani nivoi mogu oštetiti krvne sudove i smanjiti snabdevanje telesnih organa i nerava kiseonikom i krvlju bogatom hranljivim materijama.

Osobama koje žive sa dijabetesom tip 2, čija tela ne reaguju dobro ili su otporna na insulin, možda će biti potrebna terapija kako bi svojim telima pomogli da bolje obrađuju glukozu. Ona može pomoći u sprečavanju dugoročnih komplikacija.

Svakog dana radimo na tome da poboljšamo mogućnosti lečenja za ljude koji žive sa dijabetesom tip 2. Od delotvornijih lekova do načina na koji se uzimaju, ništa ne prepuštamo slučaju.

Globalno istraživanje, oralne tablete

Naši naučnici rade vođeni jednostavnom svrhom – pronaći nezadovoljene potrebe hroničnih bolesnika i pretvoriti ih u nova terapijska rešenja. Jedan od ciljeva je i napredak u lečenju dijabetesa tip 2 u vidu prelaska sa injekcija na tablete.

To je bio cilj dugi niz godina, ali izazov je bio telesni sistem za varenje. Kada se progutaju, biološki lekovi poput insulina se vare od strane enzima u telu, na isti način kako se razlaže i hrana. Morali smo da pronađemo način da biološki lekovi netaknuti prođu kroz sistem za varenje i uđu u krv.

Nedavno smo uspeli i pokazali da se sintetička verzija hormona glukagonu sličnog peptida 1 (GLP-1) može uzeti u tableti. GLP-1 hormon se prirodno proizvodi u crevima i oslobađa se kao odgovor na hranu. Kada se oslobodi, GLP-1 stimuliše proizvodnju insulina u pankreasu, što zatim smanjuje količinu glukoze u krvi.

Ovo je prva oralna terapija za dijabetes tip 2 na svetu sa agonistom GLP-1 receptora. Nadamo se da neće proći mnogo vremena pre nego što budemo u mogućnosti da ponudimo širi spektar oralnih terapija. Ne samo za dijabetes, već i za  druge teške hronične bolesti u našem istraživačkom portfoliju.

Ilustracija dijabetesa tip 2 prikazuje pregled grada.

Već skoro 100 godina otkrivamo nove načine ubrizgavanja insulina. Vođeni smo svojom posvećenošću da doziranje lekova bude što jednostavnije i pogodnije.

Počinjemo od ljudi koji žive sa dijabetesom tip 2, tako što slušamo njihove probleme prilikom samolečenja i nastojimo da ustanovimo kako da terapiju učinimo što bezbednijom i jednostavnijom.

Koristimo naučne metode od antropologije do biohemije da bismo prikupili podatke i usmerili svoje istraživačke i inženjerske veštine i iskustvo.

U oblasti dijabetesa tip 2, trenutno istražujemo sledeće oblasti:

  • insuline sa glukoznim odgovorom
  • povezana sredstva
  • oralne antidijabetesne lekove
  • korist za kardiovaskularni sistem
  • smanjenje telesne težine

IDF Diabetes Atlas 2019 edition

American Heart Association. https://www.heart.org/en/health-topics/diabetes/why-diabetes-matters/cardiovascular-disease--diabetes. Accessed 1 August 2020

WHO. Obesity: Preventing and managing the global epidemic. Available at: http://www.who.int/iris/handle/10665/42330 Last accessed: April 2020.