1.1 Kolačić je jednostavna tekstualna datoteka koja se postavlja na vaš računar ili mobilni uređaj od strane servera veb-stranice, kada posetite veb-sajt. Kolačić sadrži jedinstven kod koji dozvoljava kompaniji Novo Nordisk da prepozna Vaš pretraživač u toku Vaše posete našem veb-sajtu (takozvani kolačić “sesije”), ili u toku ponovljenih poseta sajtu (takozvani “ponovljeni” kolačić). Svaki kolačić je jedinstven za vaš veb-pretraživač. Kolačići mogu biti postavljeni od strane servera veb-sajta koji posećujete, ili od strane partnera koji sarađuju sa veb-sajtom, takozvani “kolačići trećeg lica”. 

Kolačići uopšteno čine interakciju između korisnika i veb-sajta jednostavnijom i bržom, i pomažu korisniku da se lakše kreće kroz različite delove veb-sajta. Kolačići se takođe mogu koristiti da bi učinili sadržaj veb-sajta relevantnijim za korisnika, i da bude prilagođen korisnikovim potrebama i ličnom ukusu. 

2.1 Vlasnik veb-sajta www.novonordisk.rs je: 

Novo Nordisk Pharma d.o.o. Beograd
Milutina Milankovića 9b
11070 Beograd Srbija
Tel. + 381 11 2222 700 

Novo Nordisk koristi kolačiće kako bi pojačao funkcionalnost veb-sajta tako što pamti vaše preferencije. Na veb-sajtu www.novonordisk.rs Novo Nordisk koristi neophodne kolačiće, kolačiće funkcionalnosti/kolačiće sklonosti, statističke kolačiće i marketing kolačiće. 

2.2 Neophodni kolačići 
2.2.1 Ovi kolačići su neophodni da biste posetili veb-sajt i koristili neke njegove delove. Ukoliko ne prihvatite ove kolačiće, pojedine karakteristike veb-sajta neće raditi kako treba. 

2.3 Kolačići funkcionalnosti/Kolačići sklonosti
Kolačići funkcionalnosti/Kolačići sklonosti su kolačići koji olakšavaju funkcionisanje veb-sajta i čine da bude prijemčiviji za korisnike. Oni obezbeđuju personalizovano iskustvo tokom pretrage. Na primer: kolačići koji pamte Vaš izbor jezika. 

2.4 Analitički/statistički kolačići
2.4.1 Koristimo analitičke kolačiće da prikupljamo informacije o Vašem korišćenju našeg veb-sajta, s namerom da unapredimo njegov sadržaj, kako bi se poklapao sa željama korisnika, i da povećamo njegovu iskoristljivost. 

2.5 Marketing kolačići
2.5.1 Ove kolačiće koristimo kako bismo Vam ponudili personalizovane i odgovarajuće reklame, kako bismo odredili koliko puta je određena reklama prikazana, i kako bismo procenili uspešnost određene reklamne kampanje, da bismo pratili prethodne posete i podelili podatke sa trećim licima koja su uključena, kao što su oglašivači. Oni se koriste na veb-sajtu i postavljeni su na Vašem uređaju od strane trećeg lica. 

2.6 Upotreba kolačića funkcionalnosti, statističkih i marketinških kolačića na sajtu www.novonordisk.rs zahteva pristanak od strane korisnika. Korisnik može u bilo kom trenutku povući svoj pristanak o korišćenju kolačića. Pogledajte deo 5 Politike kolačića za informacije o korišćenju kolačića i brisanje kolačića. 

3.1 Novo Nordisk može koristiti kolačiće trećeg lica, što predstavlja kolačiće koji se postavljaju u korisnikov pretraživač od strane trećeg lica koje nije Novo Nordisk. Podaci koji se sakupljaju upotrebom kolačića trećeg lica neće biti dostupni kompaniji Novo Nordisk, već će se prikupljati i koristiti od strane trećeg lica za njihove lične potrebe. Novo Nordisk može npr. da uključi fotografije ili video sadržaj od veb-sajtova kao što je YouTube. Kao rezultat toga, kada posetite veb-sajt kompanije Novo Nordisk sa sadržajem ugrađenim sa drugih veb-sajtova, može se desiti da Vam budu prikazani kolačići sa tih sajtova. Novo Nordisk ne kontroliše širenje ovih kolačića. Možete proveriti veb-sajt trećeg lica za informacije o njihovoj upotrebi kolačića. 

3.2 Naš veb-sajt koristi ugrađenu dugmad “podelite” kako bi omogućio korisnicima da jednostavno podele informacije sa svojim prijateljima kroz razne popularne društvene mreže. Ovi veb-sajtovi mogu postaviti kolačiće kada se priključite njihovoj mreži. Novo Nordisk ne kontroliše širenje ovih kolačića i možete proveriti veb-sajt relevantnog trećeg lica za informacije o njihovoj upotrebi kolačića.

4.1 Novo Nordisk koristi kolačiće koji su detaljno opisani na sajtu www.novonordisk.rs u baneru kolačića. U baneru kolačića možete naći informacije o nazivu kolačića, ko postavlja kolačić, opis kolačića i kada kolačić ističe. 

5.1 Morate naznačiti kako želite da kolačići budu postavljeni na Vašem uređaju ili da onemogućite korišćenje određene vrste kolačića. Ukoliko ne prihvatite korišćenje odrađenih klačića, neke karakteristike sajta mogu da ne rade, ili nećete moći da pristupite nekim uslugama veb-sajta. 

5.2 Ukoliko želite da ograničite ili blokirate korišćenje kolačića, morate označiti svoj izbor u baneru kolačića koji je prikazan na veb-sajtu. Takođe, možete ograničiti upotrebu kolačića kroz podešavanja na Vašem pretraživaču. Funkcija “Help” u okviru pretraživača će Vam pokazati kako to da uradite. 

5.3 Alternativno, možete posetiti veb-sajt www.aboutcookies.org, koji sadrži sveobuhvatne informacije o tome kako da uradite ovo na različitim pretraživačima. Naći ćete, takođe, detalje o tome kako da uklonite kolačiće iz Vašeg kompjutera, kao i opšte informacije o kolačićima. Za informacije o tome kako da uradite ovo na pretraživaču Vašeg mobilnog telefona trebalo bi da pogledate Vaša ručna podešavanja. 

5.4 Molim Vas budite upoznati sa time da ograničavanje određenih kolačića može uticati na funkcionalnost veb-sajta www.novonordisk.rs.

6.1 Kada posetite naš veb-sajt, mi automatski prikupljamo opšte informacije o Vašem kompjuteru i o njegovoj lokaciji, kao i o sajtu sa kojeg ste pristupili, ukoliko je primenljivo. Ove informacije se ne mogu koristiti da Vas identifikuju kao pojedinca. Ove informacije se koriste samo u objedinjenoj formi kako bi nas informisale odakle naši korisnici dolaze, šta pretražuju, na šta reaguju i gde ostaju najduže vreme. 

6.1.1 Kad god Vas upitamo o inforamcijama koje mogu poslužiti za Vašu identifikaciju uvek ćemo Vas pitati da li ste saglasni i objasniti Vam zbog čega prikupljamo te informacije, kako ih prikupljamo, kako ih čuvamo i kako planiramo da ih iskoristimo. 

6.1.2 Prikupljaćemo samo one informacije preko kojih možemo da Vas identifikujemo iz razloga koje smo naveli u toku procesa prikupljanja. Kada završimo obradu Vaših informacija za navedeni razlog, izbrisaćemo i uništiti te podatke kako bismo obezbedili Vašu privatnost. 

6.1.3 Neki od podataka su prikupljeni na osnovu našeg legitimnog interesa i u svrhu poboljšanja našeg veb-sajta i vašeg iskustva kao korisnika, iz statističkih razloga, zbog poboljšanja funkcionalnosti i kako bismo omogućili optimizaciju našeg veb-sajta. 

6.1.4 Za svaku vrstu kolačića koji se koriste kako bi se prikupili lični podaci u specifične namene, Novo Nordisk će obrađivati samo one lične podatke prikupljene preko kolačića i za onu namenu za koje ste dali saglasnost preko banera kolačića. 

6.1.5 Svi Vaši lični podaci će biti tretirani kao poverljivi i biće korišćeni samo za namene koje su navedene iznad. 

6.1.6 Novo Nordisk može uključiti treću stranu koja je pružalac usluga koje će imati pristup Vašim ličnim podacima i moći da ih obrađuje. 

6.1.7 Svi lični podaci koje prikupljamo mogu se prenositi na međunarodnom planu u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije o listi država, delova njihovih teritorija ili jednog ili više sektora određenih delatnosti u tim državama i međunarodnih organizacija u kojima se smatra da je obezbeđen primereni nivo zaštite podataka o ličnosti, takođe, svi lični podaci koje prikupljamo mogu se prenositi na međunarodnom planu u okviru globalne organizacije kompanije Novo Nordisk. Primenjujemo unutrašnje smernice da bismo osigurali adekvatan nivo zaštite bez obzira na to gde se Vaši podaci nalaze u okviru kompanije Novo Nordisk. Obavezujuća korporativna pravila kompanije Novo Nordisk, možete pronaći ovde

6.1.8 U skladu sa pravilima o zaštiti podataka imate sledeća prava. Ukoliko želite da iskoristite svoja prava molimo Vas kontaktirajte Novo Nordisk na adresi srbija@novonordisk.com. • možete zahtevati informaciju o tome da li obrađujemo Vaše lične podatke, kao i pristup tim podacima, 

  • možete zahtevati ispravku i dopunu Vaših ličnih podataka,
  • možete zahtevati brisanje Vaših ličnih podataka,
  • možete zahtevati ograničenje obrade Vaših ličnih podataka, i
  • možete nam uložiti prigovor na obradu Vaših ličnih podataka ukoliko je pravni osnov za obradu Vaših ličnih podataka ostvarivanje naših legitimnih interesa. 

U slučaju da ste nam dali pristanak za obradu Vaših ličnih podataka možete povući Vaš pristanak u bilo kom trenutku. Vaše povlačenje neće uticati na zakonitost obrade koja je vršena pre nego što ste povukli pristanak. Nakon povlačenja, mi više nećemo moći da obrađujemo Vaše lične podatke (za čiju je obradu pristanak bio pravni osnov) osim ukoliko ne postoji drugi pravni osnov za tu obradu. 

Možete da podnesete pritužbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i takođe imate pravo na zaštitu Vaših prava pred nadležnim sudom.