graphic: Know the risk

World Diabetes Day 2017

Da li ste upoznati sa najvećim rizikom u Vašem gradu?

Mnogi ljudi ne pomišljaju na dijabetes kada misle na rizik. Međutim, broj osoba sa dijabetesom se uvećava, i polovina njih ne zna da ga ima, što dovodi do ozbiljnih životnougrožavajućih komplikacija. 1

Većina osoba koje imaju dijabetes danas žive u urbanim sredinama,1 pa smo obišli gradove širom sveta da pitamo ljude šta oni misle da je najveći rizik.

 

Dijabetes test rizika

Potrebna su 2 minuta da saznate da li ste Vi ili neko koga poznajete u riziku od sticanja dijabetesa tip 2

Take the type 2 diabetes test button

Podelite vaš rezultat na društvenim mrežama

Želimo da budemo sigurni da svi znaju svoj rizik. Podelite test i pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i LinkedIn-u, dok razgovaramo sa ljudima na ulicama o riziku u gradovima I urbanom dijabetesu. Sa oznakom #KnowYourRisk, možete podeliti sa nama koji je najveći rizik za sticanje dijabetesa tip 2 u Vašem gradu. 

 


Da li poznajete faktore rizika za dijabetes?

Moderni stil života, kao što je loša ishrana i fizička neaktivnost, dovode Vas u veći rizik od sticanja dijabetesa tip 2.1 Upoznajte se sa faktorima rizika i držite ih pod kontrolom.

graphic: Know your type 2 diabetes risk factors illustration

World Diabetes Day logo

O svetskom danu dijabetesa

Svetski dan dijabetesa je prvi put obeležen 1991. godine kako bi se podigla svest o dijabetesu: njegovim posledicama, prevenciji i razarajućim efektima na ljudske živote I zdravstveni sistem širom sveta.

 

Svetski dan dijabetesa je 14. Novembar – Rođendan Frederika Bantinga, čiji je rad sa Čarlsom Bestom doveo do otkrića insulin 1921. godine.

Ove godine je, takođe, desetogodišnjica plavog kruga – internacionalnog simbola dijabetesa. Plavi krug je kreiran 2006. godine sa ciljem da se podrži kampanja Ujedinjenih Nacija kao odgovor na globalnu pandemiju dijabetesa. Krug simboliše pozitivnost, jedinstvo i snagu, a plava boja reflektuje boju neba I boju Ujedinjenih Nacija.

Svake godine na Svetski dan dijabetesa, Novo Nordisk se udružuje sa Internacionalnim udruženjem dijabetesa (International Diabetes Federation - IDF) kako bi povezao ljude sa dijabetesom, zaposlene, svoje saradnke i opštu javnost u svom pozivu da menja dijabetes.

Pročitajte više o kampanji Svetskog dana dijabetesa Internacionalog udruženja dijabetesa

 


1. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas. 7th edn. Brussels, Belgium: International Diabetes Federation. 2015. 2. International Diabetes Federation, Risk Factors, idf.org/about-diabetes/risk-factors. 3. WHO. Obesity and Overweight. Factsheet No 311. 2014; http://www.wpro.who.int/mediacentre/factsheets/obesity/en/. Accessed July, 2017. 4. Smoking habits and the risk of type 2 diabetes: a case-control study. 2009 Jun;35(3):192-7. doi: 10.1016/j.diabet.2008.11.001. Epub 2009 Mar 9. 5. Kim C, Newton KM, Knopp RH. Gestational Diabetes and the Incidence of Type 2 Diabetes: A Systematic Review, Diabetes Care 25, 2002.

 

 RSMNE/GEN/1117/0057

Test za procenu rizika

Saznajte da li ste u riziku od sticanja dijabetesa tip 2Koračam da sprečim dijabetes

Graphic: I am taking steps to prevent diabetes

Pridružite se globalnoj šetnji dijabetesa 14. novembra
Više informacija na

 


Gradovi Menjaju Dijabetes

Busy streets in a large city

Pročitajte najnovije vesti iz gradova koji su se pridružili globalnoj borbi protiv urbanog dijabetesa.
Saznajte više na